Uutiset

HERMES – JOKIPOJAT OTTELURAPORTTI

3.11.2018

HERMES – Jokipojat 4 – 0 (1-0, 1-0, 2-0)

Aurinko vaan paistaa lätkäfaniin, vaikka mennään jo marraskuuta.

Kun telkkaristakin on saatu katsella stadissa pelattuja NHL-pelejä, oli pelivalmius ainakin lehtereillä varmasti tikissä. Illan otteluun saatiin vieraita Joensuusta. Kotijoukkueella jonkin verran porukkaa sairastuvalla, mutta onneksi tilalle löytyy pelimiehiä niin ei tarvitse vajaalla höntsätä. No tänäänkään tuskin höntsättäisiin, kotikaukalossa ei pelleillä ja tämä vieras on aina ollut tosissaan. Alkulämmittelyn jälkeen seurattiin screeniltä ratkaisuhetket Turusta, jossa KPV karsi itselleen Veikkausliigapaikan ensi kaudelle. Lajihan on jalkapallo ja se jatkuu keväällä. Mutta nyt ja jäähallissa aina, pelataan lätkää, eli Jukuri maaliin ja game on.

Vain 30 sekuntia ja oltiin alivoimalla, Uomala, korkea maila. Jokipojat voitti aloitukset, pyöritti hyvin, mutta laukaukset olivat varsin vaarattomia. Toinen alivoima lähti käyntiin kun vitonen oli pelattu, Vesalainen, huitominen. Nyt kaatui kyllä valkopaita kuin vanha puu, mutta kaatui avustettuna. Tilannetta edelsi Jokipoikien kentän läpi kulkeutuneen hyrräkiekon kautta rakentunut hyökkäys. Nyt ei lähtenyt vieraiden ylivoima enää lainkaan niin mallikkaasti käyntiin, eikä vähiten erinomaisesti pelanneen Hermes alivoiman takia. Jos oikein katsoin niin ei laukaustakaan ja se on jo heikko esitys se. Mutta boksista voitaisiin silti pysytellä pois, sillä ellei nyt aina maalia tule, niin menee oma peli enemmän tai vähemmän sekaisin. Tästä osoituksena jäähyn jälkeen jatkunut vieraiden todella vahva ote. Mainoskatkolla kotijoukkueen penkin takana oltiin varsin rauhallisia, eipä tässä vielä toki mitään hätää ollutkaan. Peli jatkui ja pitkästä aikaa hyvältä alulta näyttänyt Hermeshyökkäys pysähtyi hyökkäyssiniseen, liekö lunta tai jotain, mutta kiekko pysähtyi kuin seinään. Vajaa kuusi minuuttia jäljellä, kun pieni harhailu johti nopeaan valkopaitojen vastahyökkäykseen. Nyt Jukuri joutui vähän jo venymään, mutta selvitti tilanteen. Neljä minuuttia jäljellä, kun saatiin pitkästä aikaa hyökkäyspään aloitus. Aloitusvoitto ja laukaus, joka meinasi livahtaa. Hyvä paine ja valkopaita boksiin. Melkein minuutti touhuttiin, ennekuin kuvio saatiin kuntoon, mutta saatiin kuitenkin. Pari hyvää, rauhassa rakennettua maskin takaa suoritettua laukaustakin nähtiin, mutta ei vielä maalia. Viimeisen minuutin alkajaisiksi luotiin vielä hyvä tilanne, jonka valkopaidat lopettivat vääryydellä ja oltiin ylivoimalla. Nyt aloitusvoiton jälkeen kiekko Markkulan kautta viivaan, josta maagisessa pelivireessä oleva Sikstus lämmäsi ja Uomala pisti irtopalan verkkoon. Talk about pukukoppimaali, on vierasta kieltä ja tarkoittaa että ajassa 19.38 tilanne kirjattiin numeroin 1-0.

Toinen erä käyntiin ja nyt näytti paljon tasaisemmalta. Jos joskus valitan ettei pompi, niin nyt pomppi. Ajassa 21.40 tilanne 2-0. Maalintekijänä Tiihonen. Laadukas pörriäinen kohti oikeaa osoitetta, niin kaikki on mahdollista. Tästä Jokipojat ottivat jalat alle ja taas oltiin kotirysän edustalla vähän liemessä, mutta Jukuri oli hereillä. Hetki mentiin ja Pennanen boksiin, 2+10 selästä taklaaminen. Nyt vieraiden ylivoima oli taas hyvää, mutta jostain oli Hermes kaivanut alivoimaan mahtavan asenteen ja niinpä jatkettiin tasaviisikoin ilman merkintöjä. Hetki painittiin omissa, sitten hyökättiin ja hyvä laukaus rimasta päätyverkkoon. Olisihan tuosta kolmas maali ollut melkoinen oikeusmurha, sillä kyllä Jokipojat rehellisyyden nimissä peliä hallitsi. Tämän jälkeen on todettava, että Hermeksen harvat paikat olivat kyllä laadukkaampia ratkaisuiltaan. Kaikessa hötäkässä päästiin ylivoimalle ja heti saatiinkin rulla pyörimään. Vähän pudotteli Halonen kiekkoja ja heti ensimmäisestä yrityksestä meinattiin päästä lyömään irtopala sisään. Ylivoima ei maalia tuonut, mutta heti täysilukuiseksi päästyään vyöryi valkopaitainen porukka kohti Hermeksen maalia pelottavan näköisesti. Jukuri kuitenkin oli nyt sellaisessa moodissa, että ei tuonne aivan helpolla tänään maaleja tehtäisi. Sitten saatiin pieni härdelli aikaan, kun linjamiesten paitsiotulkinnat hiukan poikkesivat toisistaan. No näitä sattuu, eikä tästä nyt mitään pientä tönimistä kummempaa. Hyvä kuitenkin huomata, että tulokseton puurtaminen nosti lämpöä vieraskattilassa. Tästä ehkä osoituksena heti perään aivan järjetön myöhästynyt taklaus, josta kotijoukkue ylivoimalle. Ja taas lähti hyvin käyntiin, mutta lässähti. Sen verran kuitenkin saatiin aikaan, että 36 sekuntia päästiin pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Ja nämä, nämä ovat niitä paikkoja joissa maali pitää saada aikaan. Pari hyvää laukausta, ei maalia. No reilu minuutti normi ylivoimaa vielä jäljellä. Ei tule nimeltä mainittua vastustajia kovinkaan usein, mutta Jokipoikien paita jossa lukee selässä Ervasti jäi mieleen juuri kun jäähy loppui. Nimittäin jostain Markkulan tyhjään maaliin ampuman kiekon tielle tuon pakin maila tuli ja erätauolle mentiin muuttumattomissa numeroissa 2-0.

Kolmannen erän alkuun vieraat hiukan kohlasivat omissa ja Hermes sai heti hyvän tilanteen, mutta ei naulannut ottelua. Hetki mentiin ja Nikko boksiin, syynä kampitus. Jokipoikien ylivoiman aikana paras paikka aukesi Hermekselle 2-1 hyökkäyksen muodossa. Tätä edelsi omalla alueella sen verran jäätävä pelaaminen, että katsomossa huudettiin pura pura ainakin kuusi kertaa sekunnissa, mutta ei meidän pojat vähästä hötkyile. Tasaviisikoin Uomalalta aivan loistopaikka Ahlgrenille ja taas oli maali lähellä. Seitsemisen minuuttia pelattu, kun vieraat pääsivät vetämään aika pitkän mylläkän uimahallin päädyssä, mutta eivät ne tuosta mitään tekopaikkoja saaneet aikaiseksi. Erä melkein puolivälissä ja ensin Markkula-Nättinen kaksikko värkkäsivät melkein maalin. Samassa tilanteessa se maali sitten vihdoin nähtiin ja olihan komea. Markkulalta kiekko Pennaselle, joka ruokki takatolpalle kiitävää pakkipari Ahlmarkia. Missä lie vierasvahti, mutta kiekko, se lipui maaliin ja tuolloin kellossa 49.47. Ja tilanne, se oli nyt sitten ratkaisevasti 3-0. Tämän perustan siihen, että kyllä vieraiden kyyti oli alkanut kolmannessa jo vähän hyytyä ja tämä näkyi vähän huonoina syöttöinä, ponnettomina ja välillä osoitteettominakin laukauksina. Ja sitten kun vajaa 8 minuuttia oli jäljellä tuli se yksi ratkaiseva ero esiin. Nimittäin laadukkaan näköisetkin laukaukset jäivät Jukurille kuin lämppärikopit. Hermohan siinä menee ja kun tuomarikaksikolta jäi vielä yksi tilanne näkemättä, alkoi vierailla keittää. Kuin sokeriksi näkkileivälle, hetken päästä käsi nousi ja Hermes ylivoimalle. Tämän aikana nähtiin mielenkiintoinen yritys. Yksi Jokipojista nimittäin kaarteli keskialueella kärkkyen purkukiekosta läpiajoa. Tämä tarkoitti käytännössä kahden miehen ylivoimatilannetta, joka nyt hyödynnettiin. Markkulan ja Uomalan alustuksesta Kapitän Nättinen iski ajassa 54.14 numeroiksi 4-0. Hatunnosto vieraiden valmennukselle, jotain on pakko yrittää. Löytyy niitäkin koutseja, jotka kattelee tuossa vaiheessa kännykästä taukopaikan ruokalistoja. Hetken päästä Hermes alivoimalle ja jonkin aikaa Jokipojat pelasivat jo ilman maalivahtiakin, eli kyllä tässä maalia vielä haettiin. Ja se niinsanotusti roikkuikin ilmassa, mutta alivoima kesti ja loppu pelattiin kuudella viittä vastaan. Kaksi viimeistä minuuttia käyntiin, oman pään aloitus. Kaamea paine, nyt ei saada edes purkukiekkoja, laukaus, laukaus, Jukuri. Viimeinen minuutti käyntiin. 15 sekuntia, Tiihonen kiekon kanssa keskialueelle, siitä tyhjiin, no ei, sivurautaan, mutta viimeiset sekunnit pois ja summeri soittaa ottelun päättyneeksi.

Olihan erikoinen peli, mutta lätkä on. Silloin kun pelataan järjellä ja asenteella, on oikeastaan ihan sama mitä vastustaja yrittää. Ja kun kättelyn jälkeen yleisöä huudattanut, torjunnat 34-17 voittanut Jukuri ei vaan suostunut antamaan vieraille edes sääliosumaa, voi lopputulos olla juurikin vaikka 4-0. Ne 649 katsojaa jotka paikalla olivat, näkivät varmasti taas ottelun, jossa tuli jotain uutta. Ja ne joille ei tullut, viihtyivät silti. Mutta sitten ne huonot uutiset, nimittäin seuraava kotimatsi, se on vasta keskiviikkona 14.11. Mutta onhan tässä onneksi täytepelejä tarjolla vaikkapa telkkarissa tai sitten hyvää aikaa kerätä kotitöillä pelipassiin lupaleimoja. Hieno Kokkolalainen urheilupäivä vasta alkuillassa ja jo meinaa karata käsistä, tämä tietää hyvää.

3.11.2018/K

Ottelutilastot