Uutiset

CUP PUOLIVÄLIERÄ

14.9.2018

HERMES – Karhu HT (Pori) 3 – 2 (1-0, 1-1, 1-1), 2 – 4

Suomen Cup puolivälierän toinen osaottelu, vastassa keskiviikkona niukasti Hermeksen kotonaan voittanut Karhu HT. Tänään pelissä siis panoksena välieräpaikka ja sarjasysteemistä johtuen tavoitteena oli pitkä ilta. Ensin tarvittaisiin voitto 60 minuutin kellolla ja päälle vielä kokonainen jatkoerä, sekä tarvittaessa rankkarit. Tämä jalkapallosta poikkeava systeemi perustuu varmaan ainakin siihen, että lajit ovat hiukan erilaisia.

Hermeksen kokoonpanossa ei isoja muutoksia ja kun Jukuri luisteli maalille, oltiin valmiita aloittamaan. Toivottavasti joukkueen flegmaattisen oloinen jäälletulo kieli siitä, että keskittyminen oli asennossa täysi, eikä siitä että päiväunet vedettiin alkulämmön jälkeen. Ainakin ensimmäinen tilanne luotiin meripäätyyn, eli hereillä ovat. Mutta kyllä vieraatkin olivat matkalla hölkällä käyneet ja saivat omaa touhuaan käyntiin vaikka eivät mitään varsinaisia maalipaikkoja luoneetkaan. Tähän kenties saataisiin muutos, kun vajaan viiden minuutin pelin jälkeen Uomala komennettiin boxiin. Ensimmäinen minuutti oli täysin vaaraton, sitten keltapaidat saivat tilanteen rauhoitettua. Ja huh huh, kyllähän avausmaali oli pariin otteeseen lähellä. Tästä selvittiin, mutta juoni tuli selväksi, ei jäähyjä, sillä kyllä tuosta kaverin porukasta löytyy taitoa nimilistan lisäksi myös käsistä. Tasaviisikoin ote siirtyi hienokseltaan kotijoukkueelle. Cooperin jälkeen oli lyhyt hengityskatkos omissa, mutta onneksi tästä eivät porilaiset saaneet tolppaa kummempaa aikaan. Seuraavassa hyökkäyksessä meinasi Limma jo värkätä maalin. Tämän jälkeen heti punnersi vierailija väkevästi maalille, Jukuri hoitaa. On muuten hyvä lätkäpeli menossa. Ja kun hyvää saadaan, parempaa pukkaa, eli neljä minuuttia ennen erätaukoa päästiin ylivoimalle ja Nättisen takuualoituksesta heti rulla käyntiin. Ensimmäinen yritys ei maalia, mutta kiekko pidettiin alueella ja sitten lähti. Kiekko Nättisen ja Kankaan toimesta Korhoselle, joka lämmäs niin että verkko taisi venyä päätyplankkiin asti. Se mikä tarinassa on totta, on tilanne 1-0. Kello näytti tuossa vaiheessa 16.25. Maali vapautti jumalrintojen käsijarrun ja kun kyyti käy liian kovaksi, nousee monesti tuomarin käsi. Niin nytkin, kymmenen sekuntia ennen erätaukoa alkoi toinen Hermes ylivoima. Yhden laukauksen myötä lähdettiin virvokkeille.

Toinen erä ja heti saatiin ylivoima käyntiin. Moberg paineli keskeltä kahden miehen pihdeissä vierasmaalin kanssa päätyyn, mutta tässä ei tuomarikaksikko rikettä nähnyt. No, se oli vahvaa puolustamista sitten. Ylivoima jatkui, mutta aivan kelpo molarihan kaverillakin oli ja niinpä lisäosumia ei vielä kirjattu. Kolmen minuutin pelin jälkeen Jukuri koppasi mahaan poikkisyötön jälkeisen laukauksen ja kirjasi vielä toisenkin torjunnan, kunnes peli siirtyi taas Karhupäätyyn. Taas ylivoima. Taisi kaverilla alkaa olla vauhti vähän siinä rajoilla, mutta sehän kelpaa meille. Rulla saatiin heti pyörimään, hetkeksi. No uusi haku ja taas pyörii. Kiekko viivaan Markkulalle, joka toimitti sen ruuhkan avulla maaliin. Mukana rakentelussa tietenkin myös Kangas ja Nättinen. Aika 25.18 tilanne 2-0. Nyt alkoi näkyä vähän tuskaa vieraiden tekemisessä ja niinpä Hermes pyöritti hetken aivan miten tahtoi, mutta tämä homma katkesi alivoimaan. Jos ensimmäisen erän ylivoima oli pelottava, niin nyt ei keltapaidoilla ollut muuta mahdollisuutta kuin syötellä laidoilla ja hakea purkukiekkoja, sen verran hyvin oli Hermesleirissä läksyt luettu. Tasaviisikoin mentiin vain hetki ja oltiin taas alivoimalla, liikaa pelaajia kentällä. Erää jäljellä reilu yhdeksän minuuttia. Melkein minuutti mentiin vieraiden kannalta aivan väärässä päässä, sitten tilanne jossa jäi kotiyleisön mielestä selkeä jäähy viheltämättä. Tästä kiekko keltapaidalle, joka punnersi omasta päädystä meidän maalille asti ja tilanne kaventui numeroihin 2-1. Aika 31.39. Tästä Karhulle hyvää energiaa, mutta olipa typerä jäähy. Jukurin maalin takana meidän ukolta jalat alta ja Hermes ylivoima, voi kerta kaikkiaan että koutsi varmaan kehuu tuosta suorituksesta. Ylivoima käyntiin ja kiekko verkkoon, kun tuomarin käsi oli pystyssä toisen jäähyn merkiksi. Ei maalia, pelaaja maalivahdin alueella. Voitte kuvitella, että tuomaristo sai tästä yleisön huomion. 5-3 yv, näistä pitää tehdä, aina. Ei tehty, kauhea mylläkkä, yhden miehen ylivoimaa vielä, ei maalia ja Karhu HT täysilukuinen. Nyt pisteet vieraiden alivoimalle ja ennenkaikkea veskarille, jolle kyllä varmasti tänään palautusjuoma maistuu. Viimeinen kaksiminuuttinen käyntiin, jostain oli yksittäinen keltapaita uinut kaikkien taakse piiloon ja pääsi haastamaan Jukurin. Kilvellä kulmaan, ei maalia. Saman minuutin aikana toisessa päässä täysi mylläkkä. Ja vielä saatiin 18 sekunniksi ylivoima tähän erään, sen kautta makkarajonoon.

Jos jossain sanotaan, että erän alkuun ei ylivoima ole hyvä asia niin mitä vielä. Hermes laittoi rullan pyörimään heti niin, että vierasvahti oli välillä mahallaan, välillä selällään, mutta niin vaan Karhu HT selvitti alivoiman ja pysyi pelissä mukana. Tosiaan tilannehan oli se, että kaverille riitti jatkoon pääsyyn tasapeli, eli kyllä kahden maalin kaula antaisi vähän hengähdysaikaa, ainakin katsomon puolelle. Pieni oman pään kömmähdys pysäytti pumpun hetkeksi, mutta tämänkin Jukuri selvitti ja ei kun eteenpäin. Näytti siltä, että kaveri kykeni luomaan peliä enää vain yhden kentän voimin ja sehän on aikamoisen haastava tilanne. Tämä johtikin Hermeksen ylivoimaan, kun erää oli jäljellä 11 minuuttia. Taas satoi kiekkoa ja ukkoa kohti vierasrysää ja menihän se sinne. Ajassa 49.59 tilanne 3-1. Moberg ja Tiihonen alustivat, Tornberg maalasi. Vieraiden kenties viimeinen oljenkorsi nousi lammesta ylivoiman muodossa, joka ei lähtenyt käyntiin, ei sitten millään. Taisivat jo ajatukset olla lisäerässä. Tätä höpötellessä kiekko sitten kuitenkin pelattiin Hermesmaaliin, eli tilannehan oli taas varsin avoin, 3-2. Aika tuolloin 53.28 ja hetken näytti siltä, että vieraat kaivoivat tuosta osumasta virtaa. Ei passaa täälläkään intoilla ennen kuin on sen aika, kyllähän sen luulisi jo tietävän. Peli kuitenkin jatkui ja vuorostaan Jukuri pääsi kantamaan joukkuettaan, kun keltainen lauma rynnisti ympäriinsä varsin vapaasti. Kolme minuuttia jäljellä ja Kivinen melkein läpi, mutta tämän puolusti kaverin pakki hienosti. Kaksykkönen meidän päähän, mutta ei osu onneksi lapa ohjurikiekkoon. Puolitoista minuuttia, hyökkäyspään aloitus. Lehti jo lähdössä maaliltaan, kun Niemelä paineli laidasta sisään ja meinasi tulla vierasvahdille vähän kiire. Vajaa minuutti jäljellä, kun vihellettiin Hermes alivoima. Tämän haki vierasvahti kyllä varsin taidokkaasti ja läpi meni. Karhu HT aikalisä, 6-4 Hermes alivoimaa 40 sekuntia. Ja olihan mylly, sillä vieraat saivat etenkin viimeiselle 20 sekunnille kaamean rumban aikaan. Jukuri riehui ja näytti välillä siltä, että meillä on kaksi molaria. Ja avopaikkaan vielä joku kenttäpelaajistakin sai jalkaa tai mitälie eteen, mutta niin vain summeri soi ja lähdettiin haukkaamaan välipalaa, sillä tämä peli ei ollut vielä ratkennut, vaikka ottelu päättyikin kotijoukkueen 3-2 voittoon.

LISÄERÄ

Pulssi tasaantui pikkuhiljaa kun urheilumakkara nosti energiatasoja, joten katsomossa kaikki hyvin. Se millaiset keitokset Nisse ja huoltajaharjoittelija Jens olivat joukkueelle sekoittaneet nähtäisiin pian. Kyseessä siis 20 minuutin mittainen erä, joka pelataan normisti viisikkopelinä, ilman äkkikuolemaa. Ensimmäisen maalipaikan värkkäsi Hermes, tähän vastasi Karhu pitkällä. Kotijoukkueen kahden minuutin paineen katkaisi hetkeksi vieraiden maali, tilanne 0-1. Heti perään rakentelivat vieraat toisenkin paikan, Jukuri nappasi tämän. Nyt alkoi muuten joku hallin ledivalo räppiä ikävästi kotimaalin päällä, ikäänkuin ennakoiden vieraiden seuraavaa osumaa, joka muutti ajassa 03.44 tilanteeksi 0-2. No niin, tästä rakennettiin tällainen peli. Aikaa on, jalat pitäisi nyt löytää ja sitä kautta oma tekeminen. Vitonen pelattu, kotijoukkue taas pelissä mukana ja kiekko jo tolpassa. Hermespaine jatkui, mutta sitkeästi Porilaiset puolustivat ja toimittivat kiekon pois omalta alueeltaan heti jos siihen mahdollisuus annettiin. Mitään hyökkäysyrityksiä eivät vieraat rakennelleet, mutta tähän ei saisi tuudittautua, koska kyllähän sieltä varmasti tultaisiin jos paikka annettaisiin. Erä yli puolivälin ja Hermes painaa päälle. Yksittäinen Karhuhyökkäys ja taas takaisin meripäätyyn, johon kyllä yksi tankillinen Zambonivettä uppoaisi tämän erän jälkeen helposti. Ja kuten sanottua, kaveri tulisi jos paikan saisi. Paikka annettiin ja tilanne oli 0-3. Nyt vilkaistiin jo kelloa, aikaa seitsemisen minuuttia. Käsi pystyyn, Hermes yv, kun aikaa jäljellä 05.19. Backseat soi radiosta ja antoi toivottavasti sen tarvittavan lisäpotkun, jotta kiri lähtisi käyntiin myös kavennusmaalin muodossa. Ylivoimaa 01.20 jäljellä, kotirysä tyhjäksi, all-in. Tulihan se sieltä. Erää jäljellä 04.07, kun Markkula tinttasi kiekon maaliin. Apuna Nättinen ja Korhonen, tilanne 1-3. Heti perään toinen maali oli jo niin lähellä että olisi melkein voinut hyväksyä. Peli jatkui ja vierasvahti pölli meidän ukolta kypäränkin päästä, ihan kainalo-otteella eli ei mitenkään vahingossa. Tästä jatkotilanne josta kotijoukkueelle kymppi, mielenkiintoista. Kellossa 03.36, oman pään aloitus, josta peli heti toiseen päähän. Jukuri aitioon ja lisämiehellä Hermes haki Mobergin viivavedon jäljiltä 2-3 kavennuksen. Riparin iski verkkoon Tornberg. On tää peli voi hyvänen aika. Aikaa jäljellä kolmisen minuuttia. Hermes painaa ja Ossi kuuluttaa jo viimeisen kaksiminuuttisen alkaneeksi. Hyökkäyspään aloitus ja taas mennään kuudella. On meillä penkin takanakin pelimiehiä, ei voi muuta sanoa, kyllä näissä paikoissa pitää uskaltaa tehdä ratkaisuja, koska voitostahan tässä pelattiin ei maalierosta. Kuusikko pyörittää, reilu 400 käsiparia hakkaa meteliä mökkiin ja kotijoukkue taistelee. Minuutti. Kiekko keskialueelle, vähän pyörii jaloissa, ajautuu keltalapaan ja kun aikaa on jäljellä 33 sekuntia, kirjataan tyhjiin lukemiksi 2-4. Nyt ei enää kerkeä ja niinpä 2018 Suomen Cupin välierään matkustaa Karhu HT.
 
Vähän piti puhaltaa kun joukkueet jo kättelivät, sen verran kunnon päälle tänään otti. Joskus jääkiekko voi olla vauhdikasta ja jännittävää, joskus se on kuten tänäiltana, aivan mahtavaa. Vaikka lopputulos olisi toki voinut olla toinen, nähtiin paljon sellaista mitä jäähallille tullaan katsomaan. Ja harvoin saa tavallaan katsoa kaksi peliä yhden aikana. Ensin voitto, joka ei tullut helposti, nosti fiiliksen kattoon. Sitten minipelin tappio, joka näytti jo reilulta, mutta kääntyi hyvän kirin päätteeksi maalin peliksi. Tyhjiä ei lasketa. Mihin touhu sitten ratkesi, vaikea sanoa, mutta erinomaista oppia tästä illasta joukkueelle on tarjolla. Ja meille on ihan kohta tarjolla lisää herkkua, sillä runkosarja alkaa. Hetki aikaa vielä reenata, sitten alkaa tiivistahtinen ja tiukka Mestis. Hermeskatsomo odottaa joukkueeltaan aina paljon ja tästä porukasta huokuu sellainen tekeminen, että pystyy vastaaman huutoon. Eli hoidetaan me oma homma talsimalla säänsuojaan, lyödään kättä yhteen ja nautitaan pelistä. Kohta mennään.  
 
14.9.2018/K

Ottelutilastot

Ottelutilastot lisäerä