Uutiset

TUTO OTTI VOITON JATKOAJALLA

30.12.2017

HERMES – TuTo 4 – 5 (ja) (0-4, 1-0, 3-0)

Joulupuurot on pikkuhiljaa raavittu napaan ja on aika aloittaa kevätkausi.

Ilmojen puolestahan ei ihan kevät tule pimeyden keskellä mieleen, mutta sen sijaan Hermeksen osalta näyttää siltä, että kevätaurinko paistaa aikaisin. Tuskaisen alkukauden jälkeen oli joulutauolle mentäessä tilanne sellainen, että oltiin sarjassa toisena, väärästä päästä katsottuna. Peli ja ehkä pahinta peli-ilo oli tipotiessään ja tuntui kuin äijät painaisivat kulmat kurtussa päin seinää, illasta toiseen. Ennustettu ratkaisu julkistettiin joulun tietämillä, valmennusvastuu vaihtui. Upin aika päävalmentajana päättyi tuloksellisesti huonojen tilastojen valossa tällä kaudella, mutta kenties on kuitenkin syytä muistaa ne hienot hetket, kun ollaan saatu näinä vuosina laulaa voitonlauluja. Omalta osaltani toivotan Upille kaikkea hyvää ja menestystä tuleviin projekteihin, paitsi tietysti jos jossain vaiheessa on vastustajan aitiossa. Uudesta valmentajasta on syyskauden mittaan ollut enemmän ja vähemmän puhetta. Lätkä on tunnepitoinen peli ja faneille päävalmentaja on ihan kärkipelaajien fanitukseen rinnastettava asia, noin niinkuin kun puhutaan syketasosta asioista keskusteltaessa. Kaiken myllerryksen keskellä yksi kasvo joka on pitänyt pokerin, on ollut urheilutoimenjohtaja Tuukkanen. Toki tuossa postissa ei ihan herkästä saa paniikki näkyäkään, mutta onhan tässä nyt eletty varsin haastava alkukausi. Sieltä kuitenkin kikkakirjasta löytyi varmasti vaikeassa vaiheessa kautta varsin mielenkiintoinen päävalmentaja, Ari-Pekka ”Maukka” Pajuluoma. Kun koutsin matka Kokkolaan lähtee vielä Vaasasta, ei kahvipöydissä varmasti puutu tunnetta. Tätä kirjoitettaessa joukkue oli kerennyt vetää Maukan johdolla vain muutaman jäätreenin ja pelata yhden ottelun, eilen Rovaniemellä. Tulokset tähän mennessä, paljon hikeä, betonia myöten luisteltua jäätä, ulospäinkin paistavaa selkeää piristystä joukkuehenkeen ja sitten maukas voitto RoKista. Tarina sai jatkoa tänään kotiluolassa, kun vastaan tuli perinteinen sinappipitäjän kakkosjoukkue.

Pienillä rosterikierrätyksillä pikkuhiljaa kohti ottelua. Kotirysää vartioi tänään Laakso, joka saikin heti liikuntaa, kun vieraat lähtivät varsin pirteästi liikkeelle. Toisen vaihtokierron aikana kotijoukkue otti jo touhusta hyvin kiinni, mutta sitten pieni virhearvio johti vieraiden läpiajoon, josta ajassa 03.34 kirjattiin tilanteeksi 0-1. Toinenkin maali oli lähellä, kun vieraat saivat pitkän paineen päätteeksi avopaikan, paitsi että jostain eteen ilmestyi Laakso. Tästä punapaidat hiukan piristyivät ja peliä saatiin meripäätyynkin välillä. Limma taklasi muina miehinä vieraiden pakin ja maalivahdin verkkoihin, mutta eipä siinä mitään rikettä ollut ja peli jatkui. Turkulaiset ottivat pelin ekan vitosen jälkeen aivan täysin hallintaansa. Nyt oltiin oman maalin ympäristössä vähän pulassa koko ajan ja sitten tilanne, jossa ensin kiekko ei mennyt maaliin, mutta toisaalta pomppi vastustajan kannalta onnekkaasti ja tyhjään verkkoon sitten osuivat. Aika 09.22 tilanne 0-2. Sama rumba jatkui valitettavasti ja vain 26 sekuntia myöhemmin tilanteeksi 0-3. Tässä vaiheessa maalille luisteli Jukuri, joka joutui heti torjumaan läpiajon, joka lähti aivan karmeasta harhasyötöstä. Seuraava virhe sattui omalla sinisellä, josta valkopaita jo toistamiseen nokikkain kotivahdin kanssa. Aika 11.26, tilanne 0-4. Hyvä sauma kirin aloittamisen tarjoutui ylivoimalla, josta tuloksena yksi hyvä maalipaikka ja sitten vihellys tasavajaalle. Erikoistilanne pelattiin pois ja lähdettiin erän viimeiselle kolmoselle. Sen verran peliä salliva tuomarilinja oli muuten tänään, että Rajalan poissaolo vähän harmitti, sillä kyllähän Ville näissä kekkereissä on parhaimmillaan, kun saa vääntää kunnolla. No alkoi sitä kontaktia onneksi löytyä rosterissa oleviltakin ja pikku hiljaa alkoivat laidat ryskyä siihen malliin, että omaa aluetta puolustettiin niinkuin kuuluu. Erätauolle lähdettiin siinä mielessä selkein mielin, että eihän tässä muuta tarvi kuin maali kerrallaan kiivetä portaita ylöspäin.

Toiseen erään tultiin hyvällä sykkeellä, mutta jo ennen ensimmäistä minuuttia oltiin alivoimalla. Tämähän pitää hoitaa, ei kai sitä tarvitsisi edes sanoa, mutta kun ei muutakaan keksi. Lisää rangaistuksia vihellettiin kun ensimmäistä oli jäljellä 1.13. Eli tuo aika sitten toivottavasti kestettäisiin kahden miehen alivoimaa. Kyllä nyt koetellaan, voi kerta kaikkiaan. Joukkue taisteli taas isolla sydämellä ja niinpä oltiin täysilukuisia, kunnes ihan hetken päästä ylivoimaisia, eli nyt sitten rumba käyntiin ja kiekko verkkoon. Ensimmäinen minuutti tuotti parikin hyvää paikkaa, toinen oli sitten hiukan vaisumpi. Kauaa ei luisteltu tasaviisikoin, sillä seuraava alivoima alkoi ajassa 28.06. Tämäkin kestettiin, eli kyllä alivoima toimii. Mainoskatkon jälkeen aikaa tässä erässä kahdeksan ja puoli minuuttia. Se, että pelin hallinta oli tasoittunut oli tietysti hyvä uutinen, mutta napsu lisää tarvittaisiin, koska maalihan tässä tarvittiin, mielellään ennemmin kuin myöhemmin. Jokunen kelpo paikka saatiin, yksi jopa vierasvahdin pienestä virhearviosta, jonka mies paikkasi tosin hienosti. Alivoimalle jouduttiin tilanteesta, jossa kyllä aika usein on vihelletty salomoneja, mutta ei tällä kertaa. Vieraat eivät pitäneet ylivoimansa kanssa mitään kiirettä, eihän niillä sitä ollutkaan. Pitkän pakkopelipyörityksen aikana numerot pysyivät muuttumattomina, kun Jukuri touhusi maalillaan välillä ilman mailaakin. Tasakentällisin sitten vihdoin saatiin kavennus aikaan. Kello 38.53 Sammalmaa toimitti kiekon Virtaselle, jonka jäänmyötäinen hyrräpiiska yllätti Ruusun ja tilanteeksi 1-4. Viimeisellä sekunnilla vielä aloituksesta loistava likimaali, mutta tauolle lähdettiin kolmen maalin takaa-ajoasemista. Selkeästi parempi erä kotijoukkueelta ja alkoiko hiukan vieraspohkeetkin painaa. No se jäi nähtäväksi makkaratauon jälkeen.

Erän alku meni vieraiden tahtiin ja tilanne kenties vielä helpottui Hermesjäähyn myötä. Kurinalainen nelikko piti kuitenkin pelin kohtalaisen vaarattomalla alueella ja niinpä tästäkin selvittiin. Etenkin Huhtalan alivoimapelaaminen oli kyllä ottelun aikana ollut varsin mallikasta. Seuraavaa maalia juhlittiin ajassa 45.42. Markkulalta kiekko Anderssonille, jonka toimituksen hoiti ohi vierasvahdin Kestilä. Tilanne 2-4 ja nyt lisäsi Hermes höyryä. Tämä purkautui kiekkona katsomoon, joka sitten johti kotijoukkueen ylivoimaan. Tässä vaiheessa K-Rauta Dream Builder Areena heräsi henkiin, kun 945 katsojaa alkoivat haastaa äänentoistolaitteistoa. Musiikkimestari oli hereillä ja käänsi hiukan volumea isommalle ja sehän nosti tunnelmaa vielä pykälällä. Ylivoiman tasoon vaikutus tosin oli varsin päinvastainen, joten maalia ei saatu. Mutta sitten nähtiin hieno maali. Katsokaa tämä videolta, on meinaan kau-nis-ta. Tämän johdosta ajassa 50.23 tilanne 3-4. Kestilän maaginen syöttö, josta Markkula näppäsi kiekon maaliin. Tunne alkoi nousta ja paine näkyä, josta sitten tasakakkosten kautta tasavajaalle. TuTo piti kiekkoa varsin rauhallisen oloisesti, mutta sitten yhtäkkiä kaikki 8 ukkoa olivat Jukurin maalilla. Kotivahti hallitsi onneksi kiekkoa ja sitä kautta tilannetta. Pikku painikin tilanteesta, mutta ei merkintöjä. Vähän taas annettiin kaverille tilaa, osoitus myös siitä, ettei näissä kekkereissä voi herpaantua. Kuusi minuuttia aikaa ja tasaviisikoin mentiin. Sitten pahan näköinen tilanne, jonka seurauksena Markkula jään pintaan, ei jäähyä. Heti tämän jälkeen ajassa 57.17 otti Maukka aikalisän ja maalin tyhjäksi. Markkulakin jäällä, eli ei hätää. Ja heti saatiinkin hakkaustalkoot aikaan vierasmaalille, ei vielä maalia. Tottakait seuraavassa tilanteessa paikka vieraille, mutta tyhjä maali oli onneksi tällä kertaa liian pieni maali. 01.44 jäljellä, kun huilattiin TuTo aikalisän merkeissä. Pitkän jälkeen hyvä luku vieraskoutsilta. Tällä kertaa ilo oli lyhytaikainen, sillä aloituksesta kiekko maalille ja joskushan sen täytyy pomppia meillekin. Kyllä, ajassa 58.21 peli Paulaharjun toimesta tasalukemiin 4-4. Avustajina Vartiainen ja Siikaluoma. TuTo oli köysissä ja Hermes haki sitä maksankärkeen osuvaa koukkua aivan karmealla energialla. Summeri soitti, eli neljän maalin tappioasemasta oli kammettu jo yhteen pisteeseen.

Jatkoaika, se kolmella kolmea vastaan pelattava vitonen, jolloin pieni virhe voi olla pisteen arvoinen. Vajaa minuutti menty, kun koukattiin punapaita jäähän. Tässä rytäkässä kaatui tuomarikin, mutta näytti viileästi valkopaidan jäähylle ja siitähän se voittomaali sitten ylivoimalla värkättäisiin. No ei sentään. Juuri kun ajattelin, ettei tästä enää pulssi nouse, niin irtiotossa oleva vierailija kampattiin ja 01.21 jatkoaikaa jäljellä, kun TuTo sai ylivoiman. Kymmenen sekuntia ennen loppua vieraat saivat rakennettua sellaisen tilanteen, että toinen piste lähti kuin lähtikin etelään.

Jos lätkäpelissä on tunnetta niin siinä on sitä sitten paljon, kuten tänään nähtiin ja koettiin. Olihan mahtava nousu sillasta jossa olisi voinut mennä paketti pahasti lukkoon. Nyt on joukkueessa sellainen tahtotila päällä, että oksat pois ja kyllähän tästä on hyvä jatkaa matkaa vaikka tämän illan loppu varmasti hetken harmittaakin. Pelien osalta ohjelma on jatkossa sellainen, että keskiviikkona on edessä erittäin tärkeä peli Iisalmessa. Seuraava kotipeli on lauantaina 6.1, jolloin vastustaja saapuu Vantaalta. Nyt kaikille Hyvää Uutta Vuotta. Olkaa varovaisia niiden pommien kanssa, niin nähdään ensi vuonnakin.

30.12.2017/K

Ottelutilastot