Uutiset

HERMES – TUTO OTTELURAPORTTI

28.10.2016

HERMES – TuTo 2 – 4 (0-2, 2-2, 0-0)
Ennen pitkää kotipelitaukoa saatiin onneksi ainakin oletusarvoltaan hyvä vastustaja. Turkulaiset majailivat sarjataulukon kakkospaikalla, tosin pari peliä meitä enemmän pelanneena. Hermeksellä pieniä säätöjä rosteriin, mutta ei mitään mullistavaa.

Juraj Holly jatkoi vahtivuorossa ja eiköhän tässä vaiheessa ole jo tähän mieheen kohdistuneet epäilyt karisseet kaikkein pessimistisimmiltäkin asiantuntijoilta. Peli alkoi odotetusti räväkästi. Kotijoukkue oli päästä heti ensi vaihdossa pahantekoon, mutta melkein koukkaamisella aikeet estettiin. Tämän jälkeen semisti omassa päässä hortoiltiin ja vieraille tarjoutui yllättäen mahdollisuus haastaa Holly. Sen verran yllättäen tuli tämä paikka, että ajatus onneksi jäätyi. Tästä toiseen päähän ja olisipa ollut lämärin paikka, mutta suotta kierrettiin päätyyn. Ehkä riparille ei ollut menossa kukaan niin ei suotta haaskattu ruutia. Kuuden minuutin jälkeen päästiin ylivoimalle. Ekalle minuutille saatiin tekopaikkoja, toinen meni ihan marjaillessa. Sen verran vauhdilla mentiin, että mainokset painoivat päälle ja tämän jälkeen tuli TuTo kovalla sykkeellä päälle. Tilanteeksi kirjattiin 0-1, aika tarkalleen erän puolivälissä. Tämä ei tietenkään pelin tempoa rauhoittanut vaan isännätkin lisäsivät höyryä. Sen verran terhakkaalla lähdöllä Hermes kyllä käänsi peliä, että jossain vaiheessa nyt juuri ja juuri kohdallaan oleva puolustuksen ajoitus pettäisi ja sehän tietäisi hyviä asioita. Kenties myös toinen ylivoima tuottaisi jotain. Erää jäljellä tasan kaksi minuuttia. Ja tulihan sieltä sitten maali. Karmea virhe, läpiajo ja tilanne 0-2. Vielä minuutti ylivoimaa ja heti erinomainen tekopaikka, mutta ei tänään helpolla kyllä maaleja saataisi. Ja kun tuurikaan ei käy niin sitten pitää vaan pistää yksi napsu raivoa kehiin. Tauolle siis kaksi maalia perässä ja sehän on sen verran tiukan palaverin paikka, että ilman makkaraa ei selviä. Onneksi apu on lähellä, ylätasanteella.

Toiseen erään joukkuetta heräteltiin vaihtamalla maalivahtia, eli verkon eteen Mikael Edelmann. Vaikutusta ei ainakaan ihan alkajaisiksi päästy tuulettamaan, ajassa 20.50 tilanne 0-3. Ja isopurje ylhäällä jatkettiin, nyt vieraat hakivat tyrmäävää, sen verran kova paine meripäädyssä pyöri. Kolmen minuutin jälkeen ensimmäinen Hermestilanne Tämän jälkeen jouduttiin sitten ottamaan liian vauhdikasta vierailijaa sääntöjen vastaisesti ja illan ensimmäinen alivoimarypistys alkoi. Tästä selvittiin, vaikka varsin vakuuttavasti Turkulaiset pyörittivät. Täyttymisen jälkeen päästiin hyökkäyksenpoikaseen, mutta kaveri riisti, käänsi ja 3-1 hyökkäys päättyi jotenkin ihmeellisesti läpiajoon. Tilanne 0-4. Nyt täytyy myöntää, että alkoi vähän paniikki hiipiä takkiin, mutta onneksi vain kirjoituskoneen äärellä sillä penkin takana ei hätäännytty. Mainosten jälkeen Hermes meni maalille jo vähän isännän ottein ja komposiittia hakattiin patjoihin niin kauan kunnes pilli soi, oikein. Yhtäkkiä alettiin saada laukauksia maalille asti, ehkä sen takia että alettiin laukoa. Sen verran piristys sekoitti valkopaitoja, että oltiin jälleen ylivoimalla. Ensimmäinen minuutti oli vieraiden painostusta. Luitte oikein ja kyllä ne oli edelleen alivoimalla. Tasaviisikoille mentiin ilman mainittavia maalipaikkoja ja sitten jäi ehkä linjan mukaan yksi kamppi viheltämättä. No sillä ei niin väliä, koska tämän illan ylivoima ei ollut varsinaisesti mikään pelote, ainakaan vastustajan kannalta. Entäs sitten vastustajan ylivoima? Siitä saataisiin näytettä, kun tuomari meni vähän helppoon, vaikka kyllähän sitä jalat voi pudota alta liukkaalla jäällä kun nojataan. Jos kotijoukkue vähän sähläsi ylivoimalla aiemmin, otti vierasvahti nyt taikasauvan käteen menemällä todella kauas tontiltaan. No ei tässä sinänsä mitään, mutta kun avaus meni aivan lättynä viivalla päivystäneelle Jesse Huhtalalle, oli tilanne 1-4. Kellossa 34.35. Joo ei, tuohon maaliin ei edes yritetty puhua syöttöpisteitä. Tämän jälkeen näytti vieraiden touhu hiukan sekoavan ja tästä kieli myös väärästä vaihdosta hankittu jäähy. Kun kotijoukkue pääsi ylivoimaiseksi, saatiinkin sitten heti toinen ylimääräinen ukko kentälle. 5-3 ylivoimaa reilu minuutti. Tämä on rakkaat jääkiekon ystävät mahdollisuus hankkia se momentum. Ja TuTo haki sitä aikalisällä. Tähän tosin johti Hermeksen 2-4 kavennus, jonka tälläsi verkon perukoille ajassa 36.47 Samu Markkula. Nyt löytyi syöttäjiäkin, Miika Franssila ja Mikko Virtanen. Yhden miehen ylivoimaa siis jäljellä vielä reilusti. Ja nyt heräsi myös yleisö, lähteehän meistä meteliä. Toista maalia ei tehty tähän ylivoimaan, eli tasaviisikoin jatkettiin vielä kohti viimeistä minuuttia, jota ei pelattu loppuun täysillä vaan viimeiset 33 sekuntia tapettiin alivoimaa. Erätauolle selvittiin ja kohti kolmatta mentiin. Hyvä ote vaan piti säilyttää, koska ei kahden maalin kaula mikään mahdoton ole kurottavaksi.

Puolentoista minuuttia kuitenkin oli ensin alivoimaa selvitettävänä. Hienosti hakivat kahden pitkän poikkisyötön kautta vetopaikan, mutta Edelmann oli hereillä. Sitten oli Markkulalla yhtäkkiä kiekko vierasmaalin edustalla, mutta laukaus suuntautui perinteiseen logoon. Alivoima selvitettiin, mutta vielä pääsi valkopaita haastamaan kotivahtia nokikkain. Ei maalia. Seurasi coast to coast vaihe, nyt mentiin ja haettiin kenites sitä ottelun ratkaisevaa osumaa. Oman maalin edustalla oltiin nyt hereillä, eikä irtokiekoille päästetty vieraita. Kun TuTo otti jo illan toisen jäähyn vaihtovirheestä, saatiin lisäetua. Nyt maali ja tää on meidän peli. Ja olihan se lähellä, kun vihdoin toisella minuutilla saatiin edes mylly pyörimään, mutta lähellä ei lasketa. Hermes painoi päälle, ei täältä helpolla pisteitä haluta antaa. Mainoksilla mehua ja taas mentiin. Kahdeksan minuuttia aikaa. Ajassa 54.15 oltiin alivoimaisia, mielestäni kyllä ihan pelitilanteesta, mutta minäpä en näitä virallisesti tulkitse, kunhan möllötän. Ensimmäisen minuutin aikana ei annettu yhtään paikkaa, eikä toisellakaan sen kummemmin. Kello käy ja ajassa 57.36 kotijoukkueen aikalisä. Kuusi kenttäpelaajaa laatikkoon ja kiekkoa pussiin, ettei tule kiire. Ja kyllä jumalrinnat taistelivat, mutta ei edes tuuripomput pakin jaloista kääntyneet maaliin. 23 sekuntia jäljellä ja TuTon purkupitkän jälkeen oltiin tilanteessa, että maalin piti syntyä heti aloituksesta. Karmea paine, kymmenen sekuntia. Ei riitä kahteen maaliin, eikä saada edes yhtä, joten numeroin 2-4 pisteet kohti Aurajoen rantoja.

Melkein tuhat silmäparia sai jälleen jännittää kiekkoviihteen parissa. Alussa hiukan vaikeuksissa ollut kotijoukkue antoi kyllä loppua kohti hyvän vastuksen, mutta tänään taistelu ei riittänyt. Ennen maajoukkueen turnaustaukoa Hermes pelaa vielä huomenna Iisalmessa. Tauon jälkeen vielä kolme vieraspeliä, kunnes vihdoin 19.11 isännöidään RoKia. Siihen on pitkä aika, eli nyt talvirenkaat, pihavalot ja asusteet kuntoon kylmenevää keliä varten.

28.10.2016/ K