Uutiset

Perinteikäs TuTo pyhättöön

Lauantain ennakko: Perinteikäs TuTo pyhättöön!

Kokkolan Hermes  kohtaa lauantaina K-Rauta Dream Builder Arenalla TuTon Hockeyn. Luvassa on keskipohjanmaan lauantai- illan värikkäin tapahtuma! Ottelu alkaa kello 17.00.

Ottelu on ensimmäinen peli joukkueiden välillä Mestiksessä tällä kaudella. Edellinen kamppailu sarjaottelun muodossa pelattiin Kokkolassa kaudella 2005 – 2006, jonka TuTo voitti numeroin 2-5. Kyseisen kauden kaikki keskenäiset olivat tiukkoja pelejä sillä neljästä ottelusta Hermes voitti kaksi ja TuTo kaksi. Viimeisin voitto on viikon yli 10 vuotta vanha sillä 15.10.2005 Hermes voitti turkulaiset jatkoajan jälkeen 3-2. Ottelussa mielenkiinto kohdistuu myös päävalmentajiin, sillä Kokkolassa kaudella 1997-1998 ammattilaisuransa aloittanut Ismo Lehkonen palaa Kokkolaan 17 vuoden jälkeen. Vastaavasti Hermeksen päävalmentaja Antti Karhula valmentaa joukkuettaan ensimmäistä vuotta Mestiksessä. Yhteinen historia valmentajilta löytyy Kouvolasta muutama vuosi sitten kun ”Ika” valmensi KooKoon edustusjoukkuetta ja ”Upi” seuran A- Nuoria. Valmentajilla oli yhteinen valmentajakoppi, jossa tehtiin tiivistä yhteistyötä.

Hermes on pelannut sarjassa 11 ottelua joista pisteitä on kertynyt 18. Viimeiset kahdeksan ottelua ovat tuoneet jokainen pisteitä ja neljä viimeisintä ovat päättyneet voittoon. Edellinen kotiottelu LeKiä vastaan päättyi tiukkojen vaiheiden jälkeen Hermekselle 2-1. 

Hermeksessä Veikkauksen kultaista kypärää kantaa tänään hyökkääjä Janne Kivilahti joka on tehnyt 11 peliin 4+6=10 tehopistettä. Samalla pistemäärällä, mutta vähemmän maaleja tehnyt Teemu Huttu (3+7=10) on listan toisena. Kolme peliä sivussa ollut Ville Rajala on sisäisen pörssin kolmantena edelleen.

TuTo puolestaan on pelannut sarjassa kaksi ottelua Hermestä enemmän, joista se on kerännyt 20 pistettä, eli kaksi Hermestä enemmän. Sarjataulukossa vierailija on sijalla viisi ja edellinen ottelu eilen RoKia vastaan Rovaniemellä päättyi jatkoajan jälkeen TuTon voittoon. Ratkaisevan maalin iski kokenut Jani Keinänen.

TuTon kultaista kypärää kantaa ottelussa Jasper Lindsten, joka johtaa myös koko Mestiksen pistepörssiä tehoin 3+14=17. Tutolla on Mestiksen pistepörssissä myös kaksi seuraavaa sijaa miehitettynä, sillä Topi Taavitsainen on kakkonen ja Mikko Laine listan kolmas. TuTon maalinsulla on kauden aikana nähty kolme maalivahtia, joista päävastuun on kantanut Petteri Similä (88,24%). Eilisessä RoKi pelissä Similä vaihdettiin kesken pelin ja maalinsuulle luisteli kolme ottelua sarjassa pelannut Kalle Hokkanen, joka on torjunut kiekkoja 82,69% tarkkuudella.

Seuraa heitä:

Hyökkääjä Ville Rajala, Hermes

-Yksi peli liigaa Sportin paidassa, tehot 1+0 voitto-ottelussa ja pelin jälkeen puhuttiin ”Puolihullusta Oululaisesta”. Hermeksen viime kauden sekä alkukauden paras pistemies palaa kotia ja kokoonpanoon. Tätä herkkua kannattaa tulla seuraamaan!

Valmentaja Ismo ”Ika” Lehkonen, TuTo

-Palaa Kokkolaan 17 vuoden tauon jälkeen. Muistetaan Kokkolassa hyvän menestyksen kautta, mutta teki paljon seurassa muutenkin. Monet Nuoret omat kasvatit ansaitsivat paikan päästä harjoittelemaan edustuksen mukana ja osa heistä raivasi tiensä jopa kivikovaan kokoonpanoonkin saakka. Nosti yhdellä kaudella edustuksen ja junioreiden vaatimustason ja arjen tekemisen ammattimaiselle tasolle. Edustusjoukkueen rakentamisen kohdalla voidaan puhua Kokkolalaisittain kaikkien aikojen ryöstöstä kun Lehkonen toi mukanaan Kokkolaan TuTosta ketjun Virtanen – Uusikartano – Pärssinen kaudelle 1997-1998.

Seuraavat tekstit ovat lainauksia Keskipohjanmaa lehden perjantaina 23.10 julkaisemasta haastattelusta, jossa Ismo Lehkonen kommentoi menneitä ja tulevaa ottelua:

Valmentaja Ismo Lehkonen vastaa puhelimeen jostain nelostieltä. Keskiviikkona Keuruulta 4–5-voiton hakenut TuTo on vetänyt aamujäät Jyväskylän hallissa. Kamat on pantu kasaan ja bussin nokka osoittaa kohti pohjoista. Edessä on kahdeksan tunnin siivu Rovaniemelle, jossa TuTo kohtaa perjantain Mestis-kierroksella RoKin ja laskettelee lauantaina Kokkolaan Hermeksen vieraaksi.

Lehkonen palaa halliin, jossa hän kauden 1997–98 valmensi Kokkolan Hermestä 1. divisioonassa. Muistoja tuolta kaudelta ei tarvitse erikseen nyhtää.

– Se oli hauska ja onnistunut vuosi, kaikki toimi. Pelasimme koko kauden tosi hyvää lätkää. Olimme vielä lähellä pudottaa Kärpät pleijareissa, mutta siinä sarjassa kaaduimme loukkaantumisten kaventamaan materiaaliin: molarillekin piti teipata maila kilpikäteen, Lehkonen innostuu.

Tuo kausi oli Turusta juniorivalmennuksen piiristä Kokkolaan tulleelle Lehkoselle ensimmäinen miesten divaritasolla. Sen jälkeen ceeveeseen on tullut pitkä rivi liiga- ja mestisseuroja.

– Nyt on menossa yhdeksäs vuosi Mestiksessä, enkä ole joukkueeni kanssa jäänyt kertaakaan pudotuspeleissä ekalle kierrokselle. Viisi kertaa olemme päässeet maalin päähän finaalista. Eka kerta oli siellä Kokkolassa. Jokin kirous taisi jäädä siitä päälle.

– Muistan nimittäin kuin eilisen päivän sen jatkoaikamaalin Oulussa. Uniinkin se on jäänyt. Kun (Aki) Uusikartano ei pitkän pelin ja pitkän vaihdon jälkeen jaksanut polkea hyökkäystä tukemaan lähtenyttä Ruotsalaisen Reksaa kiinni. Reksan nousuista olimme etukäteen varoittaneet ja yhden perkeleen kerran se siinä pelissä nousi.

Reksa nousi ja syötti takatolpalle Matt Robbinsille, joka pisti kiekon tyhjiin. Kärpät voitti, pelikellossa oli 106.20 ja rannekellossa 23.15. Että pitkään tosiaan pelattiin. Ei ihme, että peli on jäänyt tiukasti Lehkosen mieleen.

TuTo ei seisoskele

TuTon loppuviikon bussikiertueen lauantain etappi on siis Kokkolassa. Kun kilometrejä on alla yhteensä yli 1300, voisi joku valmentaja valitella, että pelaajat tulevat askiin ns. bussijaloilla. Ismo Lehkonen ei aio sitä tehdä.

– Pitkä turnee, mutta tarkoituksella päätimme yöpyä kaksi yötä Rovaniemellä, jotta saadaan nukkua rauhassa. Ollaan sitten lauantaina Kokkolassa valmiita panemaan mylly päälle.

Millaisen TuTon Lehkonen tuo Kokkolaan?

– ”Upi” (Hermeksen valmentaja Antti Karhula) on varmaan kattellut nauhat ja tietää, millainen karuselli on tulossa. Voi olla aivan huoletta, samaa myllyä jatketaan. Pelaamme värikästä jääkiekkoa, jossa ei tosiaankaan peruutella tai seisoskella. Pelaamme niin nopeaa jääkiekkoa kuin se on mahdollista. Lehkonen toivoo viihdyttävää kiekkoiltaa.

– Toivottavasti Hermeskin lähtee näihin talkoisiin mukaan, eikä parkkeeraa bussia oman maalin eteen. Silloin saamme tarjota kokkolalaisille vauhdikkaan illan. Meillä on koti-Kupittaalla periaatteena, että yleisö saa TuTon peleissä kiinnittää katsomossa turvavyöt, että pysyy kyydissä mukana, Lehkonen maalailee.

Lehkonen sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että Hermes on takaisin Mestiksessä.

– Täällä on puitteet kaikin puolin kunnossa: Hermes kuuluu ehdottomasti Mestikseen.

Lehkosella ja Karhulalla on yhteistä taustaa vuosilta 2009–12, jolloin Lehkonen valmensi KooKoota Mestiksessä. Samaan aikaan Karhula aloitteli valmennusuraansa ensin KooKoon C- ja myöhemmin A-junioreiden luotsina.

– ”Upin” kanssa juteltiin tuolloin jo paljon jääkiekosta. Otin tuolloin A-junioreiden koutsit samaan koppiin edustuksen valmentajien kanssa, jolloin yhteistyö oli tiivistä. ”Upille” suosittelin myös ennen viime kautta tarttumista Hermeksen tarjoamaan diiliin.

Onko teillä valmentajana yhtäläisyyksiä?

– Ei paljon. Kyllä ”Upi” on paljon, paljon rauhallisempi ja analyyttisempi. Hänestä tulee vielä hyvä koutsi, Lehkonen kehuu.

Juha Savela (KP)