Uutiset

2.1.2014 Hermes uuteen vuoteen

Kokkolan Hermes aloittaa vuoden 2014 pelit vierasjäällä, Tampereella ja Nokialla tulevana viikonloppuna. Sitä ennen on aika paketoida syyskautta ja myös miettiä hiukan tulevaa viikonloppua joukkueen päävalmentaja Janne Pelkosen kanssa.

Hermes päätti vuoden 2013 makeaan vierasvoittoon hienon syyskauden pelannutta S-Kiekkoa vastaan. Ottelu venyi aina jatkoajalle saakka, jossa pelikellot pysäytti joukkueen kapteeni Topi Anttila. Joukkue pelasi syyskaudella 23 ottelua, joista pisteitä joukkue keräsi 35, pistekeskiarvon ollen ottelua kohti 1.52. Kotiotteluiden pistekeskiarvo 1.58 oli hiukan vieraspelaamista 1.45 parempi, mutta aika tasaista tekemistä joukkueelta niin koti- kuin vierasjäälläkin. Maaliero oli yhden maalin plussan puollella kun joukkue teki pelaamissaan otteluissa 82 maalia ja päästi 81 maalia. Sarjataulukossa joukkue on tällä hetkellä kymmenes, joskin joukkueilla niin ylä- kuin alapuolellakin on eri määriä pelattuja otteluita.

Pelaajista joukkueen paras pistemies on keskushyökkääjä Toni Jeskanen, joka teki 20 pelaamassaan ottelussa 12+15=27 pistettä. Tuolla määrällä Hermeksen paras pistemies on koko sarjan pistepörssissä sijalla 21. Hermeksen sisäisen pörssin muut kärkinimet ovat Tomi Pallassalo 23 peliä 9+13=22 ja Eetu Rissanen 22 peliä 7+12=19 pistettä. Maalivahdeista Hermeksen ykkösveskari Eemeli Sivonen pelasi 12 ottelua 91.11 torjuntaprosentilla, päästettyjen maalien keskiarvon ollessa 3.08 per ottelu. Näillä tilastoilla Sivonen on veskaripörssin sijalla seitsemän.

Joukkueen pelillinen kehitys on syyskaudella ollut nousujohteista ja tämä on myös näkynyt otteiden ta-saantumisena sekä pistekeskiarvon nousuna alkukaudesta. Päävalmentaja Janne Pelkonen tiivistääkin tyytyväisyytensä pelin kehittymisestä kolmeen jaksoon, mutta muistuttaa että tyytyväisyyteen kaukalossa ei ole varaa ja haluaa kevätkaudelta parempaa tulosta sekä viimeiset metrit kaukalossa pitää saada voittavalle tasolle.

– Pelin kehitykseen täytyy olla tyytyväinen koska se on mennyt eteenpäin isoin harppauksin ja olemme pystyneet syyskauden lopussa pelillisesti haastamaan ja kontrolloimaan peliä sarjan kaikkia kärkijoukkueita vastaan. Voisin jakaa syyskautemme kolmeen osaan. Sarjan alussa olimme hitaita, kaavamaisia ja epävarmoja pelillisestä identiteetistämme sekä päästimme paljon maaleja omiin. Syksyn puolessa välissä pelillinen juoni alkoi löytyä, mutta haimme identiteettiämme epävarmassa tilassa johtuen heikosta pisteiden kertymästä alussa. Pelimme ailahteli, mutta näytti parhaimmillaan jo tulemistaan. Viimeiset 12 peliä olemme pelanneet oman identiteetin mukaisesti ja meistä on tullut vaikeasti voitettava, mutta silti emme ole saaneet toivomaamme tulosta voittamisen osalta aikaiseksi säännöllisesti.

– Sarjasijoitukseen en ole missään nimessä tyytyväinen, jos joulutauolle lähdettäessä on viivan alapuolella niin eihän pisteitä silloin ole kertynyt tarpeeksi. Sarjataulukko ei ikinä valehtele. Tiedostamme kuitenkin pelillisen kehityksemme ja sen missä pelimme kanssa olemme suhteessa muihin joukkueisiin ja mitä meidän tulee tehdä paremmin, jotta tuotamme vuonna 2014 tulosta säännöllisemmin. Pelimme on n.50 metriä maalien välissä voittavalla tasolla. Nyt tarvitaan ne tärkeimmät metrit kuntoon tuloksen tekoa varten, Pelkonen paketoi syyskautta.

Janne Pelkoselle vuosi Kokkolassa on ensimmäinen ja alkuvuodesta valmentaja on saanut hiukan näke-mystä Kokkolasta urheilukaupunkina. Kysyttäessä Kokkolasta, nousevat päävalmentajan mieleen en-simmäisinä mm. perinteet, yhteistyön voima sekä kannattajat.

– Kokkola on loistava palloilu kaupunki ja kiekko sen yksi kivijalka, jonka historia ulottuu 60 vuoden taakse. On hienoa olla osa tätä perinnettä. Kokkolalaisilla seuroilla on kunniakkaat perinteet, mutta välillä tuntuu, että niissä perinteissä kaikilla tahoilla Kokkolassa ollaan kiinni liiankin tiukasti eikä katsota tulevaisuuteen tarpeeksi innovatiivisesti. Näkisin kaikkien lajien osalta kehityksen tien olevan yhteistyön tie. Se veisi varmasti kaikkien seurojen toimintaa eteenpäin ja samalla olisi mahdollista luoda myös yhteistä Kokkolalaista identiteettiä. 
 
– Hermes on ollut 60-vuotta osa Kokkolalaisuutta ja tulee jatkossakin olemaan iso osa monen kaupunkilaisen elämää. Toivon, että pystyisimme välittämään seurana ympäröivään yhteiskuntaan urheilullista, energistä, rohkeaa ja eteenpäin pyrkivää sanomaa, johon olisi helppo samaistua. Jotta pystymme elämään esimerkkinä tuon sanoman mukaisesti ja katsoa tulevaisuuteen yhä koventuvissa haasteissa tulee urheilupuolen, talouspuolen ja junioripuolen ottaa isoja harppauksia eteenpäin ja päästä puheista tekoihin. Nykyinen taso ei riitä alkuunkaan minkään tahon osalta. Uskon, että meillä on seurassa kuitenkin jokaisella paikalla innostuneita tekijöitä, jotka haluavat omalta osaltaan tuoda osaamisensa seuran käyttöön.
 
– Tulevaisuuden osalta näen seuran kehittymisen tukijalkana vahvat perinteet, innostuneisuuden sekä erittäin uskolliset kannattajat. Näiden asioiden varaan on hyvä rakentaa pitkäjänteisesti Hermes tulevaisuutta ja seuraavaa 60 –vuotta, Pelkonen visioi.

Hermes pelaa seuraavan ottelun tulevana lauantaina ja sitä ennen on harjoiteltu hyvin sekä pidetty myös vapaata joukkueharjoituksista joulutauon muodossa. Jäälle joukkue palasi viime sunnuntaina

– Viimeinen pelimme meni sunnuntaille ennen joulua Seinäjoella. Voitto sarjakakkosesta antoi joukku-eelle mukavan joulumielen ja viikon tauon. Joulun jälkeen palasimme jäälle su ja ma sulattelemaan kinkkua ennen uudenvuoden viettoa. Torstaina ja perjantaina lähdemme määrätietoisesti valmistautumaan Tampereen tuplapeleihin.

Hermes kohtaa Tampereella KooVeen ja Nokialla Pyryn viikonloppuna. Joukkueet vierailivat syyskaudella Kokkolassa ja odotettavissa on hyvät jääkiekkopelit molemmilla paikkakunnilla.

– Kaksi erittäin vahvasti Tamperelaiseen identiteettiin nojaavaa joukkuetta. Molemmat joukkueet ovat kiekollisesti taitavia sekä rutinoituneita. Vastustajasta ei kummassakaan pelissä ainakaan jää kiinni, että saadaan hyvä jääkiekko ottelu. Saattaapa sieltä löytyä yleisölle viihdykettä jalkakikankin muodossa kun Tampereelle mennään. Meidän tulee olla henkisesti sekä fyysisesti vahvoja ja pystyä olemaan viimeisillä metreillä maalien edessä himokkaampia kuin vastustaja, Pelkonen lopettaa.