Uutiset

14.12.2013 Hermes – RoKi 4-3ja ( 1-0, 1-1, 1-2, 1-0 )

PARAS JOULULAHJA

Vuoden viimeinen kotipeli tarjosi kertakaikkisen hienon kiekkoillan. Oikeastaan kun tarkemmin miettii niin mitään ei puuttunut. Oli hyvä vastustaja, jopa ennakkoon pienoinen suosikki, talvinen ilma ja edellisenä iltana hiukan kontannut kotijoukkue jolla ei varmasti ollut motivaatio-ongelmia. Rankkaritappio Vaasassa tietysti noin ennakkoon ajateltuna tarkoitti kahta pistettä vähemmän, mutta näitähän sattuu. Tänä iltana oli kuitenkin se Hermes jäällä, jota ihmiset hallille tulevat katsomaan. Nytkin kaikesta muusta ajankohtaisesta huolimatta reilut 400 henkeä mukana, hienoa. Pienillä kokoonpanomuutoksilla mentiin, kuten lajiin kuuluu. Pienenä ekstrana illassa tietysti kinkkuarvat.

Sivonen maalille ja kättä yhteen. Molemmat joukkueet pääsivät hyvin liikkeelle, vaikka vierailijalla ehkä hiukan matka painoi. Ei tosin niin paljoa, että oltaisiin mitenkään yli luisteltu. Tempoa oli pidettävä yllä koko ajan, muuten takamatka hupeni silmissä. No, ei kait etelä-lapin ylpeyden, RoKin luistelu mikään yllätys ollut. Kunhan ketjut oli saatu ajettua läpi, sai kaveri luotua jotain pikku paikkoja, nämä tosin eivät aiheuttaneet mitään vaikeuksia. Kahdeksan minuutin kohdalla nousi sitten ensimmäisen kerran lapanen ylös jäähyn merkiksi, kotijoukkue ylivoimalle. Varsin mukavasti kiekkoa hallinnut ylivoima ei osunut ensimmäisellä porukalla ja jauhoipa toinenkin hetken. Ylivoimalla kuitenkin maali tehtiin ja hieno maali vielä kaiken lisäksi. Puolittain mahdottomaksi torjuttavaksi väitetystä maalinedusohjaamisesta vastasi illan maalikuningas Jeskanen. Esityötä rakensivat Arima ja Jäske. Kun siirretty rangaistus oli päällä, jatkui kaverin alivoima täydellä kakkosella. Aikaa oli käytetty 09.44. Hyvin kiekkojen tielle ensimmäisessä erässä horjunut vierasvahti piti lukemat maltillisena, vaikka paikkoja kyllä oli. Pirteästi esiintynyt kotijoukkue sai muutamaa pikku hassia lukuunottamatta pidettyä pelin hallinnassa. Maalillekin mentiin hyvällä rytmityksellä ja oli vähän semmoinen tekemisen meininki. Loistava erä, mutta pidettiin aivan varmana, että tempo ja etenkin taso tulee tippumaan. Kyyti oli sen verran vauhdikasta.

Erätauolla mutusteltiin Pöntiötä ja juotiin mehua. Ja kun pelin makuun päästiin, otti kotijoukkue ohjakset käsiinsä. Varmaa, kenties kaivattua toisen erän pelamista nähtiin ja sitten juuri ennen kuin ensimmäinen kaksiminuuttinen oli pelattu, tehtiin taas ohjausmaali. Tällä kertaa lavan jäässä piti Jormanainen. Tilannetta edelsi Buchertin ja Rissasen oivallinen syöttely. Ja johan helpotti. Kahden maalin johto RoKista kotiluolassa. Niin, mutta eikös se ollut se huonoin johto? No ainakaan ei siltä vaikuttanut, vaikka muutaman minuutin päästä sai kaveri vuorostaan ylivoiman. Nyt nähtiin Hermeksen parasta osaamista, alivoimaa ja hyvää maalivahtipeliä. Jos maalinteko on tökkinyt niin ei meille kyllä paljon ylivoimamaaleja tehdä. Sen verran sisukkaasti taas niitä oikeita asioita tehtiin ja Sivonen hoiti loput. Jäähyn jälkeen vaihtuivat osat melko pikaisesti ja nähtiin yksi meidän ailahtelevista osa-alueista, eli ylivoima. Ensimmäisen ylivoiman fantasia oli muisto vain ja tilastoihin ei saatu paria puolittaista paikkaa tai haukotuksia kummempaa. Pari minuuttia ennen taukoa sitten pikku soosiminen antoi kaverille paikan. Paketti kun sekoaa sopivalla hetkellä, jää liian paljon vaihtoehtoja, eikä tuon tasoinen vastustaja niitä rajattomasti hyljeksi. Viimeisellä minuutilla vielä jäähy ja maalin erolla haukkomaan happea.

Kolmas erä alkoi kotijoukkueen kannalta varsin happamasti. 37 sekunnin kohdalla peli oli nimittäin tasan 2-2. Nyt alivoima petti ja ehkäpä tämä nyt meni hiukan yli-innokkuuden piikkiin. Ja taas lopputulemana oli, että kaveri pääsi juuri sille parhaalle tekopaikalle. Päät painoksiin, puhallus ja leuka ylös, erää oli vielä pitkästi jäljellä. Vähänhän tuollainen salamamaali syö ajatusta ja kaveri kampesi ikäänkuin kuskinpukille. Kreivin aikaan tarjottiin mahdollisuus ottaa peli takaisin hyppysiin, kun päästiin ylivoimalle. Mutta jos toisen erän yv oli heikohkoa niin tämä oli sitten jotain aivan ajanhukkaa. Voin olla väärässä, tietenkin, mutta oman kirjanpidon mukaan ei yhtään laukausta kohti maalia. Ei edes ponnekasta ristikulmaa. Ei näin. Tempo hiukan kiihtyi, ainakin keltapaitaisella joukkueella ja vitonen ennen erän loppua sitten omissa soi. Epätoivo hiipi tietysti peruspessimistiseen fanisieluun, olihan siitä vain vähän aikaa kun oli käyty hyvällä pelillä viemässä näille pisteet pohjoiseen. Jo toistamiseen tarjottiin oljenkortta yv:n muodossa, mutta sitä ei saatu käytettyä. No, kun ei ylivoimalla, niin sitten tahdolla ja oveluudella. Kello pysähtyi aikaan 58.18. Tätä edelsi semmoinen show, että taas muistettiin miksi hallille raahaudutaan. Jeskanen viimeistelijänä Buchertin ja Rissasen tekemiset, jotka kannattaa kyllä katsoa nauhalta. Ai että kun sattuu kämmeniin, mutta hakattava on. Peli tasan. Erän lopulle vielä aikalisä. Meidän koutsi varmaan halusi vähintäänkin pisteen ja kenties hiukan oli tarvetta hillitä, ettei aivan ruvettaisi ufoilemalla hakemaan suoraa voittoa. Sekunnit kuluivat ja suunnattiin jatkoajalle. Kolmannessa erässä muuten nähtiin vallan harvinainen tilanne, kun vastustajalle avautui 2-0 hyökkäys aivan normaalihkon pelin sisällä. Tai no, eihän se nyt nollaa vastaan ollut, Eemeli venytti paraatipatjan alakulmaan eikä siinä voinut keltapaitainen poronpurija muuta kuin parahtaa tuskasta. Noo, eihän siinä mennyt kuin voittomaali sivu suun. Ehkä parempi onni seuraavalla kerralla.

Jatkoajalla paineltiinkin tutusti tasavajaalla ja tämän olisi luullut olevan hyväjalkaisen vierailijan etu. Mutta niilläpä ei ole Kapteeni Anttilaa, meillä on. Kun kiemuroiden lomasta vihdoin pelisilmä havaitsi, että ketjukaveri on sopivalla hollilla, lähti syöttö. Siitä sitten Toskala pisti lavan jäähän ja nimen pöytäkirjaan. Vastustajan maalia vartioinut Voutilainen varmasti havaitsi, että vaikkei veskarin nimeä lehteen saakaan aina kun lapa on jäässä, niin olisi siitä joskus apua. Kellomies teki tehtävänsä pysäyttäen taululle numerot 62.52, Hermes voitti RoKin 4-3. Loyalsit jakoivat parhaiden pelaajien palkinnot varmasti kurkku käheänä ja kämmenet kipeinä, mutta onnellisina. Kiitos!!

Olihan kiekkopeli, ehkä paras matsi tällä kaudella. Toisaalta mun muisti on varsin huono, mutta eipä tällainen peli varmasti jätä ketään kylmäksi. Tietysti valmentajat, nuo oudot analyytikot pelin takana, kokevat asiat hiukan erilailla ja ymmärrän hyvin jos välillä pisti rintaan, tasapuolisesti molemmissa aitioissa. Mutta lehtereillä ilta oli täydellinen. Tähän jos joitain pelureita pitäisi tavan mukaan nimetä niin:
#31 Pelasi ainakin yhden pisteen. Loput hoiti joukkue
#4 ja #8 Illan ykköspari ehdottomasti, vaikka ainahan sitä nyt suksi vähän lipsuu…
#17 Erittäin pirteä iltapuhde, eli suuntaus on oikea
#14 Pari maalia per peli kelpaa tälle listalle edelleen

Sarjataulukon katselu alkaa tässä vaiheessa kautta jo tulla mielenkiintoiseksi. Hyvä uutinen on se, että hyvällä pelaamisella sarja jatkuu pitkään ja soosimisella voi jäädä katkoviivalla piirretyn pinnan alle ja hukkua. Eli työtä on tehtävä. Pientä haastetta tarjoillaan jatko-ohjelman toimesta, sillä seuraava kotipeli on vasta 19.1.2014. Sitä ennen on erinomainen tilaisuus parantaa vieraspelisaldoa ja kasvattaa jatkopeleihin pari rintakarvaa lisää. Ja kun pienessä maailmassa on vielä pienemmät piirit, voitaisiin käydä katsomassa tulevia vieraspelejä ihan livenä. Ihan vinkkinä että perjantaina 20.12 pelataan Kalajoella ja sunnuntaina 22.12 Seinäjoella. Jos tämäniltainen voitto ei vielä riitä, on siis loistava tilaisuus hankkia joulumieltä oikein roppakaupalla.
Ellette nyt jostain syystä kuitenkaan kuusen koristelulta kerkeä peleihin, niin ottakaa välillä rennosti, vaikka joulunaika on toki fanille haastavaa aikaa. Henkinen paine. Muistaako pukki Selänteen leffan tai miten sen rakeisen -95 finaalivideon saa ujutettua näkösälle jouluruokailun tunnelmankohottajaksi. Fyysinen rasitus. Jatkuva monipuolisen jouluruuan syöminen pistää kehon suorituskyvyn äärirajoille, mutta koska kiekkofani tietää harjoittelun tärkeyden, se kestetään.

Omasta puolestani toivotan Joukkueelle, taustaryhmälle, toimitsijoille, jääpalakoneen kuskeille ja kaikille meille kiekkofaneille logoon katsomatta oikein Hyvää Joulua ja menestyksekästä Uutta Vuotta. Ups, taisin unohtaa tuomarit. No menköön, Hyvää Joulua ja kirkaspleksistä Uutta Vuotta kaikille tuomareille sarjaportaaseen katsomatta.
Palataan asiaan ensi vuonna, sama paikka, samat ajat.

14.12.2013/ K.